Vooropleiding Financierings­­­­­adviseur MKB

Wil je snel en effectief stappen zetten op het gebied van financieel management en zakelijk financieren? Dan is de Vooropleiding Financieringsadviseur MKB geschikt voor jou. Na het volgen van deze opleiding kun je de financiële prestaties van MKB-bedrijven interpreteren en deze relateren aan ondernemingsrisico’s. Dit maakt je een betere gesprekspartner en ondersteuner van ondernemers, bedrijfsadviseurs en adviseurs bedrijfsfinancieringen.

Inhoud

De Vooropleiding Financieringsadviseur MKB is opgebouwd uit 6 modules. Iedere module bestaat uit een e-learning ter voorbereiding, een contactdag en een videofeedbacksessie voor de borging van het behandelde thema in de module. We behandelen de volgende thema's:


 • Module 1: Jaarrekening lezen 
 • Module 2: Financiële analyse en structuurrisico’s
 • Module 3: Integrale (risico)analyse
 • Module 4: Financieringsvormen en mkb-borgstellingskredieten
 • Module 5: Financieringsaspecten bij bedrijfsovernames
 • Module 6: Integratie


De contactdagen (van 10:00 tot 18:00 uur) zijn verspreid over 6-7 maanden. Tijdens de contactdagen maak je – met behulp van ervaren trainers uit het vakgebied – de vertaalslag naar de praktijk via praktijkgerichte casuīstiek en interactieve rollenspellen. Vervolgens werk je in een groep van 2-3 deelnemers een huiswerkopdracht uit (circa 2 uur). Deze huiswerkopdrachten bespreek je in videofeedbacksessies met de trainer. Deze sessies duren circa een uur en vinden in de avonduren plaats.

Doelgroep

De Vooropleiding Financieringsadviseur MKB is geschikt voor (startende) commerciële ondersteuners bedrijfsfinanciering en financieel planners die zich meer willen richten op de combinatie ondernemer-onderneming. Ook als je al theoretische voorkennis hebt opgedaan tijdens een financiële of commerciële MBO- of HBO-opleiding is deze opleiding interessant voor jou. De opleiding biedt je een praktische verdieping om de opgedane kennis nog beter toe te passen in de adviespraktijk.


Leeropbrengst

Deze opleiding biedt je de meest relevante theoretische, conceptuele en praktijkgerichte kennis op het gebied van financieel management en zakelijk financieren. Hiermee ben je beter in staat om de financiële prestaties van een MKB-onderneming te begrijpen en in context van ondernemingsrisico’s te plaatsen. Daarnaast heb je inzicht in de wijze waarop financiers een financieringsaanvraag beoordelen. Na de afronding van de opleiding kun je MKB-ondernemers en bedrijfs- en financieringsadviseurs te assisteren bij financieringsvraagstukken.

Word een betere gesprekspartner en ondersteuner van ondernemers, bedrijfsadviseurs en adviseurs bedrijfsfinancieringen

Voorbereiding

Voorafgaand aan de contactdagen bereid je jezelf voor door middel van een aantal e-lernings. Deze bestaan uit een didactische mix van theorie, vragen en infographics.


Vóór de start van de opleiding neem je de e-learning Cashmanagement door en maak je de bijbehorende kennistoets op een zelfgekozen locatie. Vervolgens bereid je je op dag 1 t/m 5 voor door middel van de volgende e-learnings, die bij aanvang van de contactdagen getoetst worden met een kennistoets:


 • Contactdag 1: Jaarrekening lezen
 • Contactdag 2: Kredietbehoefte en financieringsvormen
 • Contactdag 3: Integrale bedrijfsanalyse
 • Contactdag 4: Juridische aspecten
 • Contactdag 5: Fiscale aspecten


Ter voorbereiding op contactdag 6 maak je een integrale financieringscasus.


Vervolgopleiding

Wil je jezelf na afronding van de Vooropleiding Financieringsadviseur MKB verder doorontwikkelen? Dan is de Post-HBO Opleiding Financieringsadviseur MKB interessant voor jou. Met de kennis en adviesvaardigheden die je tijdens deze Post-HBO opleiding opdoet, kun je je verder ontwikkelen als financieringsadviseur bij een financiële instelling, intermediair of alternatieve financieringspartij. Als financieringsadviseur ben je in staat om MKB-ondernemers en -ondernemingen vanuit een integrale kijk te adviseren.

Contactdagen

6 dagen

Studiebelasting

ca. 4 uur per week

Prijs

€ 3.995

Meer weten of inschrijven voor de opleiding?