Voorwoord

Auteur:
Maarten Bolk, opleidingsprofessional bij
Dukers & Baelemans

MKB-ondernemers hebben te maken met diverse veranderingen die elkaar in hoog tempo opvolgen: nieuwe technologieën, innovatieve business modellen en veranderende klantbehoeften. Daarnaast is het zakelijk financieringslandschap verrijkt met nieuwe financieringsvormen en -partijen, waardoor er ook buiten de bancaire sector haalbare en – soms beter passende – financieringsoplossingen zijn. 


Deze bewegingen vragen veel van een financieringsadviseur. Om de ondernemer en de onderneming te begrijpen, dien je als adviseur o.a.:


  • de (prognose)cijfers te doorgronden en in de context van de ondernemingsrisico’s te plaatsen;
  • een financieringsstructuur te richten die past bij het business model en de strategische keuzes; en
  • de bestendigheid van die structuur – ofwel de betaalcapaciteit – te onderbouwen.


Door de toegenomen complexiteit in het zakelijk financieringslandschap dien je als financieringsadviseur continu je kennis aan te scherpen. Het gaat daarbij niet alleen om een solide basiskennis van relevante onderwerpen in het vakgebied. De MKB-ondernemer heeft namelijk behoefte aan een adviseur die over de juiste vakinhoudelijke kennis en goede advies- en gespreksvaardigheden beschikt, maar daarnaast ook als regisseur in het belang van de ondernemer op strategisch vlak kritisch meedenkt.

“De MKB-ondernemer heeft behoefte aan een regisseur die op strategisch vlak kritisch meedenkt”

Dukers & Baelemans biedt een volledig opleidingsaanbod op het gebied van financieringsadvies voor het MKB. Zowel voor starters als voor particulier of zakelijk adviseurs in de bancaire sector, financiële sector of accountancy. Je kunt je bij ons ontwikkelen tot volwaardig strategisch financieringsadviseur in het MKB. In dit digitaal magazine vind je alle opleidingen die we op dit vakgebied aanbieden.

Interesse in opleidingen over financieringsadvies voor het MKB?