Voor particulieren


Corona: betaalpauze hypotheek

Bron: Wijziging Besluit Wsfv

Ingangsdatum: Terugwerkende kracht vanaf 1-1-2020

Status: Doorgevoerd; 14-09-2020 gepubliceerd in staatscourant

Hypotheken die vanaf 1 januari 2013 zijn afgesloten, zijn gekoppeld aan een aflossingsverplichting. Een consument moet aan deze aflossingsverplichting voldoen om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te blijven komen. Veel geldverstrekkers bieden hun klanten tijdens de coronacrisis de mogelijkheid om de aflossingsplicht tijdelijk te staken.

Normaal gesproken moet een achterstand op de aflossingsplicht, ontstaan in 2020, uiterlijk op 31 december 2021 zijn ingelopen. De hypotheekgever moet samen met de geldverstrekker op deze datum een nieuw aflossingsschema hebben afgesproken dat ingaat op 1 januari 2022.

Het kabinet heeft de geldverstrekker meer vrijheden gegeven om in deze bijzondere situatie sneller betaalpauzes te corrigeren. Van belang daarbij is wel dat de betaalpauze uiterlijk op 31 december 2020 is toegekend en maximaal twaalf maanden duurt. De hypotheekverstrekker bepaalt in hoeverre het verantwoord is om de betaalpauze toe te passen en voor welke periode.

Voor het inhalen van de gemiste aflossingen zijn twee mogelijkheden:

1. De gemiste aflossingen worden verdeeld over de resterende looptijd van de hypotheek waarvoor de betaalpauze is verleend. Dit nieuwe aflossingsschema moet uiterlijk 1 januari 2022 ingaan.

2. De hypotheek wordt gesplitst. Daarbij wordt het bedrag van gemiste aflossingen ondergebracht in een aparte hypotheek. Die hypotheek heeft maximaal dezelfde resterende looptijd als de oorspronkelijke hypotheek, maar korter mag ook. De nieuwe lening moet uiterlijk 1 januari 2022 ingaan.