Voor particulieren
Toeslagen
Het kabinet wil in twee situaties de regels voor toeslagen versoepelen. De versoepelingen hebben te maken met de begrippen ‘toeslagpartner’ en ‘medebewoner’, en de invloed van deze personen op toeslagen.
Bron: Belastingsplan 2023
Ingangsdatum: 1-1-2023
Status: Wetsvoorstel
Maatregelen!
Maatregelen:
- Opvang vluchtelingen uit Oekraïne mag geen gevolgen hebben voor toeslagen
- De zelfstandige aanvraag van toeslagen wordt mogelijk voor slachtoffers huiselijk geweld in noodopvang.
Huishoudinkomen van invloed op toeslagen
Het gezamenlijke huishoudinkomen is van invloed op het recht op toeslagen en de hoogte ervan. In het algemeen geldt: hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag waar een huishouden recht op heeft. De inkomens van een toeslagpartner en van medebewoners tellen mee voor het vaststellen van het huishoudinkomen.
Toeslagpartner
Je bent toeslagpartner als je voldoet aan minimaal één van onderstaande voorwaarden. Toeslagpartners:
- zijn samen getrouwd of geregistreerd partner;
- hebben samen een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris;
- hebben samen een kind;
- hebben een kind van de ander erkend;
- zijn partners voor een pensioenregeling;
- hebben samen een koopwoning;
- hebben een minderjarig kind dat op hetzelfde adres woont;
- waren vorig jaar al elkaars toeslagpartner.
Let op!
Een echtgenoot of geregistreerd partner die niet op hetzelfde adres staat ingeschreven, telt voor de huurtoeslag niet mee als toeslagpartner, maar wél voor de andere toeslagen.
Medebewoner
Alle personen die in hetzelfde huis wonen en die op hetzelfde adres staan ingeschreven, zijn medebewoners. Bijvoorbeeld een kind, een ouder of een huisgenoot. De toeslagpartner is geen medebewoner. Een onderhuurder is ook geen medebewoner.
Opvang vluchtelingen uit Oekraïne heeft geen gevolgen voor toeslagen gasthuishoudens
Het kabinet wil dat gasthuishoudens die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen, niet gekort worden op hun toeslagen zoals de huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag. Zo worden vluchtelingen uit Oekraïne niet meegeteld als medebewoner voor de huurtoeslag of als toeslagpartner. Door Oekraïense vluchtelingen niet als toeslagpartner of medebewoner mee te tellen, hoopt het kabinet een mogelijk bezwaar weg te nemen om deze mensen tijdelijk in huis op te vangen.
De maatregel is onderdeel van een groter geheel van maatregelen over de Oekraïnecrisis en toeslagen. Zo wordt er een wetsvoorstel voorbereid om ontheemde Oekraïners rechtte geven op kinderopvangtoeslag en huurtoeslag.
Aanvraag toeslagen mogelijk voor slachtoffers huiselijk geweld in noodopvang
Op dit moment is het voor iemand moeilijk om los van de partner toeslagen aan te vragen. Beide partners moeten namelijk de toeslagaanvraag doen met hun DGID. Het inkomen van beide partners telt ook mee bij de berekening van de hoogte van de toeslag.
Voor mensen die vanwege huiselijk geweld in de noodopvang terecht zijn gekomen levert dat regelmatig problemen op. Dit omdat de achtergebleven partner (degene die niet in de opvang zit) meestal nog toeslagpartner is.
Het kabinet wil dat iemand die door huiselijk geweld in de noodopvang zit, zelfstandig zorg- of kinderopvangtoeslag kan aanvragen. Daarom krijgt zo iemand de mogelijkheid om de Belastingdienst te vragen om geen toeslagpartner meer te zijn van de achtergebleven partner. Hierdoor is er geen medewerking meer nodig van die partner en telt het inkomen van die partner niet mee bij de berekening van de hoogte van de toeslag. Door deze maatregel kan een slachtoffer van huiselijk geweld sneller financieel zelfstandig zijn.
Deel dit artikel: